آموزش مفاهیم شبکه

 

1.      شبکه چيست ؟

2.      هدف از ايجاد شبکه

3.      انواع شبکه

4.      استاندردهای شبکه

5.      توپولوژی های شبکه

6.      اجزای شبکه

7.      ابزارهای اتصال درشبکه

 

1 شبكه ( Network ) چيست ؟
به مجموعه ای از اتصالات بين دو يا چند كامپيوتر و زبانی( Protocol) كه اين كامپيوترها به كمك آن با يكديگر صحبت می كنند شبكه می گويند. وقتی كه ما دو يا چند كامپيوتر را به يكديگر متصل كنيم به گونه ای كه اين دو بتوانند با هم تبادل اطلاعات كنند در واقع يك شبكه ساخته ايم.

2- هدف از ايجاد شبكه
الف - استفاده از منابع مشترك ( اطلاعات ، نرم افزارها و سخت افزارها)
ب - به روز بودن اطلاعات
ج - جلوگير
ی از افزونگی اطلاعات
د - تبادل سريعتر و دقيقتر اطلاعات

 3- انواع شبکه

شبكه ها از لحاظ مقياس جغرافيايی به سه گروه Lan ، Wan و Man تقسيم بندی می شوند :
شبكه محلي LAN : كه مخفف Local Area Network می باشد ، شبكه ای با سرعت بالاست كه به منظور برقراری ارتباط و مبادله ی داده ها بين كامپيوترها در يك محدوده ی جغرافيايی كوچك ، مثل يك اداره ، يك ساختمان و يا يك طبقه از يك برج طراحی شده است .
شبكه گسترده يا WAN : كه مخفف Width Area Network می باشد ، جهت مبادله ی اطلاعات بين فواصل بسيار دور بكار می رود . اين شبكه ناحيه ی جغرافيايی وسيعی مانند كل يك كشور ، كل يك قاره را در بر می گيرد . شبكه های WAN ممكن است از خطوط استيجاری شركت مخابرات و يا ماهواره های مخابراتی جهت مبادله ی اطلاعات استفاده كنند .
شبكه شهري يا MAN : كه مخفف  Area Network  Metropolitan می باشد شبكه های متعددی را كه در نواحی مختلف يك شهر بزرگ يا كوچك واقع شده اند را به يكديگر مرتبط می كند .

4- استاندارد های شبكه

عمدتاً از دو نوع استاندارد شبكه استفاده ميشود. Token Ring و Ethernet.

Ethernet :
يکی از نخستين معماری های شبکه های محلی است که در اواخر دهه 1970 توسط شرکت زيراکس معرفی گرديد . قيمت پايين ، سرعت بالای انتقال و امکان اتصال
PC   بهMain  از امکاناتی بود که باعث گرديد طرفداران زيادی پيدا کند .

يك تكنولوژی مبتنی بر مجادله و درگيری است بدين معنا كه هيچ كنترلی بر روی اينكه كدام كامپيوتر مجاز به ارسال اطلاعات از طريق شبكه است نداريد زمانی كه 2 كامپيوتر همزمان اقدام به ارسال اطلاعات از طريق كابلها ميكنند اين امر منجر به برخورد داده ها ميشود بنابـــراين اطلاعات پس از تاخير به مقصد ميرسند مجادله داده ها ميتواند سرعت يك شبكه شلوغ را كاهش دهد . استفاده از تكنولوژي اترنت ارزانتر از تكنولوژی Token Ring است چرا كه تكنولوژی اترنت وسيله ای برای كنترل اينكه يك كامپيوتر چه وقت ميتواند انتقال داده ها را شروع كند ندارد اترنت برای دفاتر اداری كوچك و مصارف خانگی ايده آل است .

Token Ring :

اين شبکه در سال 1985 توسط کمپانی IBM  طراحی و سپس به عنوان استاندارد رسمی IEEE 802.5 معرفی گرديد .
در تكنولوژ
ی Token Ring انتقال داده ها توسط Token ( يك كاربر الكترونيکی = نشانه) كه در حلقه تشكيل دهنده كامپيوترها گردش می كند و كنترل ميشود. تنها كامپيوتر دارای Token ميتواند داده ها را انتقال دهد Token پس از انتقال و دريافت داده ها به كامپيوتر بعدی حلقه سپرده ميشود و هيچ گونه مجادله در يك حلقه Token Ring به وجود نمی آيد ، چرا كه هر كامپيوتر نوبت خود را برای انتقال دارد هيچ كامپيوتر ديگري در آن زمان داده ارسال نمی كند.

 ه- توپولوژی های شبكه

توپولوژی يا همبندی يك شبكه به معنای نوع ارتباطی است که مابين گره های آن شبکه برقرار است . اين توپولوژی معمولاً نوع كابل مورد استفاده را نيز تعيين ميكند .

الف - توپولوژی خطی باس (  Bus Linear ):
در يك شبكه خطی چندين كامپيوتر به يك كابل به نام Bus متصل می شود . در اين توپولوژی رسانه ی انتقال بين كليه ی كامپيوتر ها مشترك است .
توپولوژ
ی Bus از متداولترين توپولوژيهاست كه در شبكه های محلی مورد استفاده قرار می گيرد . سادگی ، كم هزينه بودن و توسعه ی آسان اين شبكه از نقاط قوت توپولوژی Bus می باشد . ضعف عمده ی اين شبكه آنست كه اگر كابل اصلی يا Back Bone كه به عنوان پل ارتباطی بين كامپيوترهای شبكه می باشد ، قطع شود ، كل شبكه از كار خواهد افتاد .  

 ب- توپولوژي رينگ - حلقوی :
در توپولوژی باس كامپيوترها توسط يك رشته سيم به هم متصل ميشوند كه آغاز و پايان آن سيم توسط يك مقاومت 50 اهمی بسته شده است . در توپولوژی رينگ به جای بستن دو سر سيم ، آنها را به يكديگر وصل نموده و تشكيل يك حلقه ميدهند. اين توپولوژی تمامی مزايا و معايب باس را دارد با اين تفاوت كه كنترل مقاومت سيم استوار تر بوده و اتصال آغاز و پايان سيم گاهی اوقات به دليل فاصله زياد دو سرسيم مشكل ساز می گردد.

ج - توپولوژی هيبريدی :
سيستمی كه از تركيب باس و ستاره ای پديد می آيد هيبريدی نام دارد .
در اين حالت بر
خی از مسيرهای شبكه به صورت باس و برخی ديگر بصورت ستاره ای می باشند معمول ترين طراحی از اين نوع اتصال هابصورت باس و اتصال ستاره ای كامپيوترها به هاب مربوط به خودشان می باشد .

د - توپولوژی ستاره ای :
شبكه های متوسط و بزرگ اغلب از توپولوژی ستاره ای استفاده ميكنند. در اين پيكربندی از كابل و سخت افزار بيشتری استفاده ميشود اما مديريت آن آسانتر و احتمال خرابی آن كمتر است كابل مورد استفاده توپولوژی ستاره ای اترنت كابل زوج بهم تابيده بدون حفاظ است . هر كامپيوتر در پيكربندی ستاره ای به يك هاب متصل ميشود يك سر كابل به کارت شبكه يك كامپيوتر متصل ميشود و سر ديگر آن به هاب كه نقطه اتصال مركزی كابل کشی شبكه را نزد هم ميكند متصل ميشود. هاب ها به اندازه هاي مختلف عرضه ميشوند و مدلهای پيشرفته آنها ميتواند خطاهای موجود در سيگنالها را تقويت كند.آماده سازی توپولوژی ستاره ای آسان است و عيب يابی در آن آسانتر از شبكه باس است چرا كه يك كابل آسيب ديده تنها به روی يك كامپيوتر تاثير می گذارد و از طرف ديگر كابل زوج بهم تابيده معمولاً گرانتر از كواكسيال است . توپولوژی ستاره ای به كابل بسيار زياد و يك هاب نياز دارد . تمامی اينها منجر به بالا رفتن هزينه شبكه ميشود با اين تفاوت كه روش بهتری است .

 6– اجزای اصلی شبکه

 الف – ايستگاه کاری (( Workstation :

مشهورترین جزء يک شبکه ، ايستگاه کاری می باشد که از طريق آن کاربر با شبکه ارتباط برقرار می کند . ايستگاه کاری در شبکه به معنای يک پايانه هوشمند است زيرا از توانايی پردازش و اجرای برنامه بهره مند می باشد . ايستگاههای کاری در يک شبکه محلی به تنهایی قابل استفاده هستند و می توانند در سرعت پردازش ، مقدار حافظه ، برنامه های نصب شده و ابزار های ذخيره سازی اطلاعات متفاوت باشند .

 ب – کارت های رابط شبکه ( NIC ) :

رابطی که جسم جدا از شبکه را به LAN متصل می سازد و آن را راه اندازی میکند ، کارت رابط شبکه يا آداپتور شبکه ( Network Interface Adapter – NIC ) ناميده می شود . يک کارت شبکه از شکاف ( SLOT ) موجود بر روی برد اصلی کامپيوترها استفاده می کند و باعث برقراری يک اتصال فيزيکی به رسانه انتقال يا کابل می شود . کارت شبکه ، باعث برقراری ارتباط مابین اجزا شبکه از طريق سیگنال های خاص می شود . هر عنصری از شبکه محلی که دارای يک کارت شبکه باشد بعنوان يک گره يا Node  شناخته می شود بطوريکه هر گره از يک آدرس واحد برای مسيريابی اطلاعات استفاده می کند .

 ج – کابل بندی ( Cabling ) :

اتصال فيزيکی گره های شبکه را کابل بندی شبکه می نامند . کابلی که در LAN  استفاده می شود از اهميت خاصی برخوردار است زيرا اين عنصر در شبکه ، بيشترين تاثير را بر ميزان نرخ انتقال داده و بازدهی ورودی – خروجی دارد.

 د – سرويس دهنده ( Server ) :

سرويس دهنده ، يک کامپيوتر است که عمليات دسترسی به فايل ها و انواع سرويس های ديگر را برای شبکه فراهم می سازد . سرويس دهندگان از پردازشگری قدرتمند بهمراه حافظه موقت و دائم با حجم بالا استفاده می کنند . يک سرويس دهنده ، دارای يک سيستم عامل شبکه ( Network Operating System – NOS ) می باشد که بعنوان مغز فعال شبکه کار می کند و چگونگی دسترسی ايستگاه های کاری را به منابع مشترک کنترل می نمايد .

 7 – ابزارهای اتصال در شبکه :

 الف- هاب (Hub ) :

هاب در يک شبکه ، بعنوان نقطه متمرکز کننده و محل اتصالی برای گره های آن شبکهء محلی می باشد . به آن دسته از هاب هایی که برای اتصال فيزيکی چندين قطعه کابل کوتاه بکار می رود ، هاب های انفعالی (Passive  ) و به هاب هایی که برای اتصال کابل های طویل استفاده می شود ، هاب های فعال ( Active ) گفته می شود .

ب - كانكتورها :

کانكتور وسيله ای است كه واسط بين كابل و كارت شبكه قرار می گيرد.

برای شبكه های باس كه از كابل كواكسيال استفاده می كنند كانكتور BNC استفاده می شود. كه يك كانكتور T شكل است. از يك سر كابل كواكسيال وارد می شود، يك سر به كارت شبكه متصل می شود، سر ديگر به كابلی وصل می شود كه به كامپيوتر بعدی روی شبكه منتهی می شود.

برای شبكه های با توپولوژی Star نوع ديگری از كانكتورها به نامRj-45  استفاده می شود. اندازه آن خيلی كوچك در مقايسه با كانكتور BNC است.

در يك طرف آن هشت پين فلزی وجود دارد. رشته های كابل توسط دستگاه پرس Rj داخل اين كانكتور به اين پين ها متصل می شود.

ج- ابزارهای اتصال قطعات شبکه :

برای برقراری ارتباط مابین شبکه های مختلف و یا قسمتهای مختلف يک شبکه از پل ها ( Bridges ) ، دروازه ها ( Gateway ) و مسیرگردان ها ( Router ) استفاده می شود .

 

 

 

تبلیغات

تبلیغات

 

لوگوی سایت

با كد زير لوگوي ما را در سايت يا وبلاك خود قرار دهيد

 

 

Programming & Graphic By : Mohammad

 

Copyright © 2005 - 2006  All Rights Reserved

 

Designed By : Afshin-memari.20m.com